Daca initial fumatul trabucului în timpul mesei era considerat un pacat, treptat, gusturile s-au rafinat, iar astazi cunoscatorii asorteaza tigarile de foi cu cele mai fine preparate. Astfel, trabucurile puternic aromate, cu tente lemnoase, pamântii sau florale, dar care sunt, în acelasi timp rotunde si bogate în uleiuri esentiale, se potrivesc preparatelor specifice bucatariei continentale.
Natura condimentelor asiatice face si mai dificila selectia trabucurilor potrivite. Cunoscatorii însa asorteaza preparatele condimentate cu tigarile de foi usoare si proaspete. Trabucurile rotunde, uleioase, cu arome lemnoase se recomanda preparatelor mai usoare, iar tigarile de foi tari, robuste sunt puse în valoare de compania ghimbirului.
Bucataria Orientului Mijlociu se asorteaza cu tigarile de foi foarte aromate, complexe, cu accente pamântii si combustie consistenta, al caror gust persista.
Pe de alta parte, sampania (mai putin cea bruta, extra bruta si cea rece) este excelenta lânga un trabuc. La fel scotch-ul, whisky-ul si bourbon-ul. Brandy-ul, romul si vinurile dulci subliniaza caracteristicile unui trabuc fin.