Inchipuiti-va ca orice trabuc cubanez asupra caruia va veti opri vreodata este, asa cum a fost din totdeauna, realizat complet manual. Totalmente a Mano – In totalitate manual este unul dintre cele mai important attribute ale unui trabuc in general. Orice fumator stie ca maiestria unui torcedor sau torcedora nu poate fi egalta niciodata de catre nicio masinarie.
Dupa prima expeditie spaniola in Lumea Noua, in 1492, povestile cu care s-au intors calatorii cuprindeau, printer multe alte lucruri noi si interesante, detalii despre indigenii insulei Cuba care obisnuiau sa fumeze manunchiuri de plante ce emanau o aroma extrem de placuta. Nu mult dupa aceea, obiceiul de a creste si a fuma planta de tutun a devenit parte a civilizatiei noastre, asa cum o stim si astazi.
Primele fabrici de trabucuri deschise in Cuba sunt de la inceputul anilor 1800 si pana astazi, trabucurile sunt cel mai important produs de export al insulei, regasite fiind in intreaga lume. In fiecare an, aproximativ 100 de milioane de trabucuri premium sunt realizate manual in Cuba.
Folosind metode vechi de secole, tutunul crescut in Cuba este cu adevarat unic si special si in acelasi timp diferit fata de orice alt tip de tutun de oriunde in lume. Procedurile folosite sunt foarte elaborate, de la plantarea tutunului pana la perioada in care aceasta este culeasa de mana. Dupa alte inca cateva operatiuni de uscare, fermentare si uneori maturare a tutunului, vine si momentul cand acesta este pregatit pentru a fi rulat in ceea ce noi numim o havana.
Acesta este moment in care un torcedor sau o torcedoare isi arata cu adevarat maiestria. Unii spun ca aceasta munca este cu adevarat o arta, un mestesug ce nu poate fi invatat in nicio scoala, dar care este transmis de la o generatie la alta. Acest lucru este considerat un talent natural, un mestesug ce a trecut testul timpului. In zilelel noastre, majoritatea torcedorilor sunt femei.
Procesul rularii in sine pare destul de standard, intrucat principala regula este combinarea celor 5 tipuri de tutun la perfectie. Mai intai, frunzele de binder (capote) sunt intinse si pregatite, dupa care urmeaza formarea umpluturii (filler). Manunchiul de frunze din umplutura este atent rulat mai apoi in frunzele de binder, moment in care un trabuc incepe sa ia forma. Dupa o operatiune de presare de minim 30 de minute, torcedorul va lua frunza de capa, ce va fi intotdeauna o frunza fara imperfectiuni, umeda si maleabila si o va adauga manunchiului deja format. Ultimul detaliu este capatul trabucului, o bucata foarte mica de capa ce are rolul de a tine frunzele legate si de a inchide capatul trabucului. In toate aceste operatiuni se foloseste goma, un lipici natural, fara gust sau miros.
Rapiditatea, agilitatea si gratia cu care un torcedor desfasoara intregul proces este ceea ce face intr-adevar diferenta. A privi cum un torcedor ruleaza un trabuc devine un show in sine, un show ce va captiva intotdeauna audienta, un show bazat pe un mestesug perfectionat de-a lungul timpului si care este realizat de mainile talentate si poate, magice, ale unui torcedor.
O mica parte din aceasta magie o puteti regasi in videoclipul de mai jos si nu ezitati sa ne contactati daca va doriti un torcedor la propriile evenimente.